Главная   •   О компании   •   Библиотека   •   Контакты                                          

Информ-бюро

24.07.2018
Киевская прокуратура направила в суд обвинительный акт относительно нотариуса Киевского городского нотариального округа, который способствовал рейдерскому захвату торгового центра
05.07.2018
Отныне письма в суд направляйте по адресу: просп. Воздухофлотский, 28, г. Киев, 03063
04.07.2018
Минздрав обновил соответствующий порядок
03.07.2018
Принят Закон, направленный на снижение стоимости кредитных ресурсов для упрощения доступа субъектов хозяйствования и физических лиц к кредитам

Юридические практики

Наши партнеры

Тренінгова компанія ТАРС

Надання якісних професійних послуг з перевірки, тестування та навчання персоналу. Наші спеціалісти мають достатній досвід практичної та наукової роботи, щоб гарантувати клієнтам високу якість та ефективність наданих послуг.

Библиотека - полезная информация

окт
20
2010

Торговий патент і ліцензія - єдність та відмінність понять

Юристи нерідко стикаються з проблемою пов'язаною з незнанням термінології представниками підприємств, а тому надзвичайно важко зрозуміти чого ж бажає клієнт.

Часто буває так, що юридична компанія отримує замовлення від клієнта на розроблення основного пакету документів і схеми отримання документа, що носить дозвільний характер, при цьому клієнт вживає термін який йому більш-менш знайомий. Тому при першій зустрічі замовника і виконувача проходить в режимі роз'яснення термінології.

Однією з таких проблем є поняття «торговий патент» і «ліцензія». Спробуємо розібрати та порівняти вищенаведені терміни.

Термін «торговий патент» добре розкритий в Законі України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23 березня 1996 року.

Торговий патент - це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності чи його відокремленого підрозділу займатися зазначеними видами підприємницької діяльності.

Існують такі види торгового патенту: на право провадження торговельної діяльності; на право надання побутових послуг; на право обміну готівкових валютних цінностей; короткотерміновий; спеціальний; пільговий.

Патентуванню підлягає роздрібна та оптова торгівля, діяльність у торговельно-виробничій (громадське харчування) сфері за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток, що здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами у пунктах продажу товарів, а саме: магазинах, кіосках, палатках, автомагазинах, розвозках та інших видах пересувної торговельної мережі,лотках, прилавках, фабриках-кухнях, їдальнях, ресторанах, барах, оптових базах тощо.

В свою чергу поняття «ліцензія» зазначене в Законі України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 1 червня 2000 року.

Ліцензія - документ державного зразка, який засвідчує право на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку.

Ліцензуванню підлягає установлений з урахуванням вимог законів вичерпний перелік організаційних, кваліфікаційних та інших спеціальних вимог, обов'язкових для виконання  при провадженні видів господарської діяльності. Слід також зауважити, що ліцензуванню підлягають тільки ті види підприємницької діяльності, які безпосередньо впливають на здоров’я людини, навколишнє природне середовище та безпеку держави

Отже, дослідивши наведенні поняття можна легко знайти і зрозуміти ряд відмінностей, а саме:

  • Торговий патент дає право на провадження певного виду діяльності, визначеного законом, а ліцензія дає право ліцензіату на провадження діяльності, яка підлягає обмеженню згідно з законодавством.
  • Торговий патент дає право на особливий порядок оподаткування, а ліцензія видається ліцензіату за умови відповідності і дотримання певних критеріїв та правил (ліцензійних умов).
  • Торговий патент видається податковим органом, а ліцензія видається органами виконавчої влади.
Андрій Колотій
адвокат Chałas i Partnerzy
Юридическая фирма
 

Полезная информация