Главная   •   О компании   •   Библиотека   •   Контакты                                          

Информ-бюро

24.07.2018
Киевская прокуратура направила в суд обвинительный акт относительно нотариуса Киевского городского нотариального округа, который способствовал рейдерскому захвату торгового центра
05.07.2018
Отныне письма в суд направляйте по адресу: просп. Воздухофлотский, 28, г. Киев, 03063
04.07.2018
Минздрав обновил соответствующий порядок
03.07.2018
Принят Закон, направленный на снижение стоимости кредитных ресурсов для упрощения доступа субъектов хозяйствования и физических лиц к кредитам

Юридические практики

Наши партнеры

Тренінгова компанія ТАРС

Надання якісних професійних послуг з перевірки, тестування та навчання персоналу. Наші спеціалісти мають достатній досвід практичної та наукової роботи, щоб гарантувати клієнтам високу якість та ефективність наданих послуг.

Библиотека - полезная информация

окт
22
2010

Найпоширеніші приклади порушення податкового законодавства щодо сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб

При перевірці одного з товариств з обмеженою відповідальністю Дніпропетровської області виявлено факт придбання у січні 2010 року об’єктів нерухомості оціночною вартістю 210 683,5 тис. грн. у фізичної особи.

Товариство при цьому не забезпечило виконання обов’язків у якості податкового агента, зокрема, щодо нарахування, утримання та перерахування до бюджету податку з доходу, який виплачується на користь платника податку та утримується за рахунок такої виплати.

За результатами перевірки суб’єкту господарювання донараховано податок з доходів фізичних осіб разом зі штрафною санкцією на суму 31 602,6 тис. гривень.


При перевірці відкритого акціонерного товариства Черкаської області встановлено, що між товариством та 9 фізичними особами-підприємцями, які одночасно перебувають у штаті товариства на посадах водіїв, укладено нотаріально посвідчені договори оренди 9 автобусів. Згідно з договорами орендна плата в місяць за домовленістю сторін складає лише 50 гривень.

При цьому виявлено, що згідно з додатковими угодами, укладеними до цих договорів (нотаріально не посвідчені), орендна плата виплачувалась цим фізичним особам у значно більших розмірах, з розрахунку від зданої ними до каси підприємства виручки.

Різниця між загальною виплаченою підприємством сумою коштів та сумою орендної плати в межах підприємницької діяльності громадян (згідно з нотаріально посвідченими договорами оренди) не включалася до складу оподатковуваного доходу найманих осіб (штатних водіїв товариства) та не оподатковувалася.

За результатами перевірки акціонерного товариства легалізовано дохід 9 штатних водіїв, зарплата яким нараховувалась нижче встановленого мінімуму на суму 1 060,3 тис. грн. та донараховано податку з доходів фізичних осіб разом із штрафною санкцією на суму 477,2 тис. гривень.


При перевірці приватного підприємства Луганської області (діяльністю якого є оптова торгівля) виявлено та зруйновано схему ухилення від оподаткування за рахунок залучення до схеми «конвертації коштів» окремих громадян.

Так, з часу реєстрації підприємства звітність до органу податкової служби за місцем перебування на обліку не надавалася, згідно зі штатним розкладом праця найманих осіб не використовувалася, а діяльність нібито не здійснювалася. При цьому, аналіз руху коштів на розрахункових рахунках підприємства свідчив, що протягом квітня – травня 2008 року без утримання та сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб перераховано на особисті карткові рахунки окремих громадян під виглядом повернення їм, згідно з договорами фінансової допомоги, коштів на суму 3 096,8 тис. гривень.

Касові документи підприємства для перевірки не надано, а виписки банківських рахунків свідчили, що кошти з каси на розрахункові рахунки підприємця як зворотна фінансова допомога не зараховувалися.

За результатами перевірки підприємству донараховано податку з доходів фізичних осіб разом зі штрафною санкцією на суму 1 393,5 тис. гривень.


Порушення податкового законодавства встановлено податківцями Донецької області при перевірці приватного підприємства. З’ясувалося, що між підприємством та директором-засновником укладено угоду про надання останнім безвідсоткової позики, сума якої мала бути внесена до каси підприємства.

Фактів надходження коштів до підприємства від позикодавця (директора-засновника) у будь-якій формі не встановлено.

Водночас, відповідно до платіжних доручень, підприємством без утримання та сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб на особистий рахунок позикодавця (директора-засновника) перераховано 1 869,4 тис. грн. з призначенням платежу «повернення фінансової допомоги».

За результатами перевірки підприємству донараховано податку з доходів фізичних осіб разом зі штрафною санкцією на суму 842,8 тис. гривень.


У Житомирській області під час проведення перевірок трьох підприємств, пов’язаних між собою, встановлено факти виплат нерезиденту (громадянину Росії) доходу від здавання в оренду (лізинг) приміщення торгівельного центру, власником якого він є відповідно до свідоцтва на право власності на нерухоме майно, на суму 2 671,5 тис. гривень.

При цьому доходи зазначеного нерезидента оподатковувались за ставкою 15 відс., а не 30 відс., як це передбачено законодавством.

За результатами перевірок цих підприємств донараховано податку з доходів фізичних осіб разом зі штрафною санкцією на суму 1 106,3 тис. гривень.


При перевірці фізичної особи-підприємця Полтавської області встановлено, що його фактична діяльність полягала в закупівлі за готівку запчастин та будматеріалів з подальшою їх реалізацією. Водночас з’ясовано, що підприємець є користувачем так званих «податкових ям» і для формування валових витрат та податкового кредиту з ПДВ використовує документи «фіктивних» підприємницьких структур як юридичних, так і фізичних осіб – підприємців.

Таким чином підприємцем було завищено валові витрати на суму 5 086,9 тис. грн. та податковий кредит з податку на додану вартість на суму 1 768,2 тис. гривень.

За результатами перевірки фізичної особи-підприємця донараховано податків з урахуванням штрафних санкцій на загальну суму 3 415,4 тис. гривень.

 

Прес-служба ДПА України за матеріалами Департаменту оподаткування фізичних осіб

 

Полезная информация