Главная   •   О компании   •   Библиотека   •   Контакты                                          

Информ-бюро

24.07.2018
Киевская прокуратура направила в суд обвинительный акт относительно нотариуса Киевского городского нотариального округа, который способствовал рейдерскому захвату торгового центра
05.07.2018
Отныне письма в суд направляйте по адресу: просп. Воздухофлотский, 28, г. Киев, 03063
04.07.2018
Минздрав обновил соответствующий порядок
03.07.2018
Принят Закон, направленный на снижение стоимости кредитных ресурсов для упрощения доступа субъектов хозяйствования и физических лиц к кредитам

Юридические практики

Наши партнеры

Тренінгова компанія ТАРС

Надання якісних професійних послуг з перевірки, тестування та навчання персоналу. Наші спеціалісти мають достатній досвід практичної та наукової роботи, щоб гарантувати клієнтам високу якість та ефективність наданих послуг.

Библиотека - полезная информация

дек
15
2009

Ліквідація юридичної особи в Україні практично завжди більш трудомісткий і ризикований процес, ніж його створення.

Сьогоднішня фінансово-економічна ситуація в країні змушує багатьох підприємців замислюватися про згортання свого бізнесу. Подібний шлях дійсно в багатьох випадках виявляється кращим виходом із ситуації. Однак ліквідація юридичної особи в Україні практично завжди більш трудомісткий і ризикований процес, ніж його створення. Юридичних фірм, що пропонують «швидке й комфортне вирішення всіх ваших проблем», досить багато, їхню рекламу нескладно знайти як в Інтернеті, так і в пресі. Однак перш ніж прибігати до їхніх послуг, слід ясно представляти, по яких алгоритмах і схемам вас збираються ліквідувати.

Виснажливий процес

За час діяльності підприємства, як правило, накопичується солідний багаж кредиторських заборгованостей, проблем у податковому й бухгалтерському обліку. Часом він вже не поеднуеться ні з подальшим успішним бізнесом, ні зі спокійною й швидкою його ліквідацією. Спроби діяти самостійно, без залучення фахівців, часто закінчуються багаторічними виснажливими ходіннями по кабінетах чиновників, величезними грошовими витратами й нервовими зривами.

Саме складне при ліквідації підприємства — добитися зняття з обліку в податковій і соцфондах. Якщо « при житті» у підприємства були великі обороти, податківці наврядчи відпустять його з миром — вони вважають, що підприємець у кожному разі повинен наостанку заплатити. Попередньо податківці, не занадто глибоко копаючись у паперах, а провівши поверхневий огляд і зробивши висновок про обороти компанії, заявляють власникові свої побажання про розмір санкцій, які прагли б нарахувати. Якщо власник не погоджується, перевірка може стати більш глибокої й скрупульозною. Дуже може бути, що на «чистім», законослухнянім підприємстві їм не вдасться знайти скільки-небудь серйозних порушень. Однак податківцям нічого не варто затягти строки перевірки на рік, а то й на півтора.

Якщо підприємець цінує свій час і здоров'я, то єдиний вихід — удатися до послуг юристів. У принципі фахівці охоче допоможуть йому вибрати й оптимальний шлях ліквідації підприємства, але колись бізнесменові необхідно для себе розв'язати низка принципових питань, оскільки головним критерієм при виборі схеми згортання бізнесу є причини, що спонукали власників до закриття фірми. Саме від них залежить вибір форми й схеми процесу ліквідації. На сьогоднішній день юридичні фірми пропонують кілька варіантів ліквідації юридичних осіб. Розглянемо кожний з них докладніше.

За рішенням власника

Даний шлях ліквідації підприємства є найбільше «чистим» і оптимальний при відсутності кредиторської заборгованості або при наявності достатніх для її погашення активів. При ліквідації за рішенням власника обов'язкове проходження перевірок податкової й усіх позабюджетних фондів, причому з позитивним результатом. Часто, зважаючи на те, що фірма перевіряється востаннє, контролери користуються шансом «зробити план» по доначисленню, при цьому не завжди будучи об'єктивними.

У такій ситуації податкова інспекція не знімає підприємство з обліку до погашення заборгованості по доначисленню і штрафам або до скасування податкових розв'язків у результаті оскарження. Процес ліквідації може затягтися на роки, а доначислення, при наявності певних обставин, можуть стати основою для порушення кримінальних справ відносно посадових осіб. Юридичні фірми, як правило, значно прискорюють процес проходження перевірок, однак процедури однаково займають від трьох до шести місяців. Крім того, це один з найбільш дорогих шляхів ліквідації.

Схеми добровільного банкрутства

У випадку, коли майна приналежного підприємству, недостатньо для погашення заборгованості, ліквідатор зобов'язан звернутися до суду із заявою про визнання ліквідованого підприємства банкрутом. Кредиторська заборгованість, не погашена через недостатність майна боржника, уважається погашеної по закінченню ліквідаційної процедури. При даному способі ліквідації чинне законодавство не передбачає обов'язкового проведення податкової перевірки. Таким чином, наявність перевірки на підприємстві буде залежати від співвідношення наступних факторів: ступені бажання контролерів провести перевірку, грамотності юристів, що супроводжують процедуру ліквідації, і обумовлених судом строків ліквідаційної процедури.

Дуже цікавої є схема «банкрутства відсутнього боржника». За законом посадові особи боржника можуть і не знати (або не зобов'язано знати) про ліквідацію підконтрольного їм підприємства. Вони не беруть участь у виробництві в справі про банкрутство, отже, відсутні й приводи для порушення в їхньому відношенні кримінальної справи по факту фіктивного банкрутства. Головне — при відкритті виробництва в справі про банкрутство відсутнього боржника в податкових органів немає підстави для позапланової перевірки. Відсутній також обов'язок ліквідатора публікувати оголошення про визнання боржника банкрутом. Ще одна особливість, яка властива банкрутству взагалі: у випадку відсутності бюджетних заборгованостей податкова служба не є стороною в справі про банкрутство, отже, і не має повноважень по оскарженню визначень і постанов суду.

«Альтернативна ліквідація»

Багато юридичних фірм пропонують послуги за назвою «альтернативна ліквідація». Як правило, мова йде про зміну засновників, директора й головного бухгалтера. Суть методу полягає в тому, що права й обов'язки засновників ліквідованого підприємства переходять до нових засновників. Даний варіант ліквідації має істотні плюси — невеликі строки й вартість. Однак насправді ці дії не є ліквідацією як така — організація залишається в Єдиному Реєстрі, продовжує значитися в тій же податковій інспекції, що й колись, і може в будь-який момент бути піддана перевірці з усіма проблемами, що випливають для колишнього керівництва.

Використовувати для ліквідації юридичної особи вищезгаданий спосіб має сенс тільки в тому випадку, якщо організація дійсно «безпроблемна» — тобто не має кредиторської заборгованості й заборгованості перед бюджетом, уся бухгалтерська й податкова звітність, передбачена чинним законодавством, складена й здана в повному обсязі й вчасно (або, якщо не вчасно, те повинні бути сплачені всі покладені в таких випадках штрафи й пені). У всіх інших випадках такий спосіб «ліквідації» проблемної організації не розв'яже проблему, а швидше за все, в самий наближчий час додасть нових.

Реорганізація підприємств — злиття, приєднання, відчуження

Дані схеми також можна віднести до «альтернативних». У цьому випадку ліквідоване підприємство припиняє своє існування з моменту злиття, приєднання до іншої юридичної особи або відчуження. Права й обов'язки переходять правонаступникові. Перевагою цього виду є те, що така форма ліквідації допомагає уникнути деяких податкових наслідків. Вона вигідна тим підприємствам, у яких є борги перед кредиторами й немає можливості їх списати, або підприємство має більші залишки по основних фондах або запасах. Перевіряючі органи, що перевіряють, ставляться більш поблажливо до підприємств, у яких є правонаступники.

Іноді власники, що бажають позбутися підприємства, вибирають варіант його відчуження. Найбільш затребувані підприємства з віком більш року, які не вели діяльності взагалі або протягом останніх трьох років. Є попит на підприємства, період діяльності яких повністю охоплений перевірками. Недоліки даного методу: до нового підприємства переходять усі права й обов'язку ліквідованого підприємства, у тому числі сховані проблеми й хвости, однак юридичної відповідальності зі старих власників це не знімає. Заборгованість перед бюджетом не переходить правонаступникові, а повинна бути сплачена ліквідованим підприємством.

Таким чином, жоден з варіантів так званої альтернативної ліквідації не гарантує на 100% відсутності проблем у майбутньому. Однак дані схеми непогано працюють і навіть є кращими, якщо підприємство давно не працює або працює без проблем, але в ньому немає подальшої необхідності. Також альтернативні схеми оптимальні, якщо підприємство є внутрішнсхемною компанією й власники контролюють усі його фінансові потоки. У кожному разі вимагайте від виконавців чіткої схеми, не соромтеся уточнювати й перепитувати — сам алгоритм ви повинні розуміти повністю.

Автор: Артем СВЯТНЕНКО, Зеркало Недели № 4 (732), 2009 г.

Полезная информация