Главная   •   О компании   •   Библиотека   •   Контакты                                          

Информ-бюро

24.07.2018
Киевская прокуратура направила в суд обвинительный акт относительно нотариуса Киевского городского нотариального округа, который способствовал рейдерскому захвату торгового центра
05.07.2018
Отныне письма в суд направляйте по адресу: просп. Воздухофлотский, 28, г. Киев, 03063
04.07.2018
Минздрав обновил соответствующий порядок
03.07.2018
Принят Закон, направленный на снижение стоимости кредитных ресурсов для упрощения доступа субъектов хозяйствования и физических лиц к кредитам

Юридические практики

Наши партнеры

Тренінгова компанія ТАРС

Надання якісних професійних послуг з перевірки, тестування та навчання персоналу. Наші спеціалісти мають достатній досвід практичної та наукової роботи, щоб гарантувати клієнтам високу якість та ефективність наданих послуг.

Библиотека - полезная информация

апр
30
2010

...громадяни-резиденти, які тимчасово проживають за кордоном, мають право за певних умов тимчасово в’їжджати на територію України на власному транспортному засобі без сплати ввізного мита...

Відповідно до Проекту Закону «Про внесення змін до статті 11 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України" від 6 березня 2009 року, №4166 (далі – «Законопроект»), громадяни-резиденти, які тимчасово проживають за кордоном, мають право за певних умов тимчасово в’їжджати на територію України на власному транспортному засобі без сплати ввізного мита.

Протягом останніх декількох місяців, з моменту прийняття Законопроекту Верховною Радою України 11 лютого 2010 року, в засобах масової інформації вже встигло поширитись ствердження щодо того, що він набув чинності в якості закону. Насправді, Президент України повернув Законопроект на доопрацювання з відповідними пропозиціями.

Законопроект вносить зміни до ст. 11 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України" №2681-III (далі – «Закон №2681-III»), в яких зазначається наступне: "Громадяни-резиденти, які на законних підставах тимчасово проживають за кордоном, за умови, що таке проживання є наслідком навчання, виконання ними службових обов'язків або зобов'язань за договором (контрактом), або перебування у шлюбі з іноземним громадянином, та перебувають на тимчасовому консульському обліку у закордонних дипломатичних установах України, у разі короткотермінового відвідання України мають право тимчасово ввезти, під зобов'язання про зворотне вивезення, власні транспортні засоби за кодами 8701, 8702, 8703, 8704, 8705 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності для власних потреб на термін до 60 днів без сплати ввізного мита та інших податків (зборів), передбачених законодавством при ввезенні автомобілів. Цей термін може бути подовжено Державною митною службою України або уповноваженими Державною митною службою України митними органами з урахуванням гуманітарної, наукової, господарської та інших видів діяльності громадян, які ввезли такі транспортні засоби".

Слід нагадати, що відповідно до Закону №2681-III, тимчасове ввезення вказаних транспортних засобів на територію України її громадянами дозволяється терміном до одного року, після сплати ввізного мита та інших податків і зборів. В Законі також зазначено, що такий термін може бути подовжено уповноваженими митними органами з урахуванням гуманітарної, наукової, господарської та інших видів діяльності громадян, які ввезли такі транспортні засоби.

Отже, Законопроект було подано на розгляд до Верховної Ради ще 06 березня 2009 року. Цікавим є розвиток подій після того, як 11 лютого 2010 року Верховна Рада прийняла даний Законопроект. Так, 3 березня 2010 року ВРУ одержала Проект Постанови «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття в цілому як закону проекту Закону України про внесення змін до статті 11 Закону…», №4166-П. 9 березня 2010 року ВРУ не прийняла вищевказаний Проект Постанови «Про скасування…». А 31 березня 2010 року Законопроект, що був поданий ВРУ на підпис Президенту України, було поверненоз пропозиціями на доопрацювання.

На сьогодні існує ряд дискусій щодо доцільності введення в дію змін за Законопроектом, які дозволять громадянам-резидентам України, що працюють чи навчаються за кордоном в’їжджати на територію батьківщини на власному автомобілі без сплати ввізного мита. У зв’язку з цим постає питання про доцільність прийняття Законопроекту вцілому як закону.

Питання ввезення автомобілів на територію України без сплати мита та інших платежів є завжди актуальним. З цього приводу існує багато дискусій, які більшою мірою пов’язані з підтриманням вітчизняного автовиробника. Митне законодавство регулює дане питання доволі детально. Проте, доволі часто трапляється, що митні органи викривають схеми незаконного ввезення транспортних засобів на територію України. Але даний Законопроект все ж таки потребує доопрацювання. Зміни, що передбачені Законопроектом, не враховують ряд моментів, що можуть призвести до зловживань громадянами, які ввозять автомобілі тимчасово. Не дивлячись на зобов’язання про зворотне вивезення власних транспортних засобів за кодами 8701, 8702, 8703, 8704, 8705 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (трактори, моторні транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше (включаючи водія), у тому числі тролейбуси, автомобілі легкові, автомобілі-фургони, гоночні автомобілі, спеціальні автомобілі для перевезення спортсменів на майданчики для гри в гольф, моторні транспортні засоби для перевезення вантажів, автомобілі-самоскиди, автобетономішалки, гусеничні трактори, пожежні автомобілі та інші), в Законопроекті слід було б обмежити кількість транспортних засобів, що ввозяться одним громадянином за певний час, а також звузити перелік транспортних засобів, які ввозяться на тимчасових засадах до таких, що відповідають вірогідній меті тимчасового ввезення. Наприклад, до останніх можуть належати транспортні засоби за кодом 8703 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей). Законопроект не врегульовує питання ідентифікації підстав тимчасового перебування громадян за кордоном, не зазначено документи, які потрібні для надання громадянами митним органам в підтвердження його тимчасового проживання чи навчання на території іноземної країни, факту перебування у шлюбі з іноземним громадянином, виконання громадянином службових обов'язків, зобов'язань за договором.

Важливо звернути увагу на положення Законопроекту, в якому зазначено, що: «Закон набирає чинності з дня його опублікування». У ч. 2, ст. 2 Закону України «Про митний тариф» вказано, що закони України з питань встановлення нових або зміни діючих ставок ввізного мита набирають чинності не раніше, ніж із дати початку нового бюджетного періоду. Відповідно до ст. 1 Закону України «Про систему оподаткування», зміни і доповнення до законів України про оподаткування стосовно надання пільг, зміни податків, зборів, механізму їх сплати вносяться до законів України про оподаткування не пізніше, ніж за шість місяців до початку нового бюджетного року і набирають чинності з початку нового бюджетного року. Таким чином, набуття чинності Законопроекту вцілому як закону неможливе раніше 1 січня 2011 року, за умови, якщо він буде підписаний Президентом до 1 липня 2010 року.

В Законопроекті передбачено, що тимчасове ввезення транспортних засобів дозволено лише для «власних потреб». Слід додати, що користування ввезеними таким чином транспортними засобами повинно здійснюватись виключно на некомерційній основі, не для провадження господарської діяльності. В іншому випадку змінюється мета тимчасового ввезення транспортного засобу, а також виникає суперечність положень Законопроекту з іншими нормативними актами, зокрема з міжнародними договорами, до яких приєдналася Україна (Конвенція про тимчасове ввезення від 26 червня 1990 року).

Відповідно до Законопроекту, термін, на який тимчасово ввозиться авто, складає 60 днів і може бути продовжений уповноваженими митними органами з урахуванням гуманітарної, наукової, господарської та інших видів діяльності громадян, які ввезли такі транспортні засоби. По-перше, недостатньо зрозумілими є підстави продовження такого терміну, а, по-друге, незрозумілим є сам порядок продовження терміну. До речі, таким же чином визначено підстави продовження терміну тимчасового ввезення автомобілів діючим Законом №2681-III. З метою чинного врегулювання даних положень, в Законопроекті доцільно було б більш детально визначити, за яких саме умов можливе продовження терміну тимчасового перебування транспортного засобу на території України, а також порядок звернення до митних органів щодо продовження терміну та порядок прийняття відповідного рішення компетентними органами. Але, в даному випадку, слід прийняти до уваги Постанову КМУ №1388, від 07 серпня 1998 року, відповідно до положень якої транспортні засоби, тимчасово ввезені на митну територію України для власного користування більш, ніж на два місяці, підлягають державній реєстрації в підрозділах Державтоінспекції на строк, визначений Держмитслужбою. Тимчасово ввезені транспортні засоби не можуть бути розкомплектовані на запасні частини, передані у володіння або користування іншим особам.

Враховуючи вищесказане, при внесенні змін до відповідних положень Закону №2681-III, потрібно уникати чинників, що сприятимуть ухиленню громадян-резидентів від сплати ввізного мита, інших податків і обов’язкових платежів, створенню підґрунтя для здійснення корупційних правопорушень, спричиненню необґрунтованих втрат державного бюджету. Такі аспекти Законопроекту потребують доопрацювання.

Слід також зазначити рекомендації Президента України щодо Законопроекту, відповідно до яких положення Законопроекту пропонується викласти наступним чином: «Громадянин України, який перебуває на консульському обліку в консульській установі України, у разі відвідання України має право тимчасово ввезти під зобов'язання про зворотне вивезення власний транспортний засіб за кодом 8703 та причеп до нього (за умови ввезення разом із транспортним засобом) за кодом 8716 10 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року, без сплати ввізного мита та інших податків (зборів), передбачених законодавством при ввезенні автомобілів». Також в рекомендаціях пропонується встановити набуття чинності Законопроектом в цілому як закону з 1 січня 2011 року.

Таким чином, на сьогоднішній день тимчасове ввезення транспортних засобів на митну територію України громадянами-резидентами дозволяється терміном до одного року лише після сплати ввізного мита та інших податків (зборів), передбачених законодавством при ввезенні автомобілів.

Вячеслав Нестеров,

юрист международной юридической компании «Integrites»

Полезная информация